Warzywny przemytnik z cielęciną 12+
Nasz synek w sumie jeszcze Shreka nie oglądał. Danie zaś nie ma nic wspólnego ze ślimakami czy też błotem. Za to jest sprytnym sposobem przemycania warzyw dziecku które właśnie ząbkuje i mimo posiadania już swoich ulubionych smaków ząbki sprawiają że nie chce jeść. I taki ot mam problem z synem ma półtora roku i nagle za sprawą trójek jego ulubiony jogurt to złowieszcza papka, a kaszka na kolacje to wstrętne białe coś. Nie ryzykując braku obiadu postanowiłam trochę po przemycać. Efekt synek właśnie śpi najedzony i zadowolony, a ja szczęśliwa że wszamał różne warzywa.
Składniki:
60 g cielęciny
2 łyżki mrożonego groszku
4 kostki dyni (około 3x3 cm)
2 różdżki brokuła
pół woreczka kaszy jaglanej
tymianek
łyżeczka oliwy z oliwek
łyżeczka masła
Warzywa poglądowo w zależności od tego co wasz szkrab najbardziej lubi, aby smak było bardzo czuć u nas Oli uwielbia brokuł i groszek dlatego tego dodajemy najwięcej.
Przygotowanie:
Wstawiamy wodę w dwóch garnuszkach zagotowujemy do pierwszego wrzucamy cielęcinę czekamy aż zmieni kolor na jasno szary wrzucamy warzywa gotujemy 5 min. Po tym czasie wsypujemy tymianek i oliwę z oliwek. Do drugiego garnuszka wsypujemy kaszę jaglaną i gotujemy wszystko 15 min. Odcedzamy kaszę na sitku przesypujemy na talerzyk by zaczęła nam lekko stygnąć. Do blendera wrzucamy ugotowaną dynię i część groszku wlewamy trzy łyżki "rosołu" i wkładamy łyżeczkę masła blendujemy. Powstały sos wylewamy na kaszę jaglaną mieszamy. Wyławiamy brokuł rozdrabniamy widelcem wysypujemy na kaszę, wyjmujemy resztę groszku i też kładziemy na kaszę. Cielęcinę miękką kroimy w kostkę wykładamy na kaszę z warzywami wszystko mieszamy aż stanie się zielone, a cielęcina ukryje i nasączy sosem.
I gotowe podajemy maluchowi.
U nas ze względu na groszek i brokuł wszystko zniknęło bez marudzenia:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz